Møt Gabriella som tar en bachelorgrad i nordiske studier

Gabriella (22) tar en bachelor i nordiske studier på Universitetet i Oslo. Gabriella har elsket norskfaget siden grunnskolen, men på studiet er det også plass til dem som ikke elsker diktanalyse. Du får fordypet deg i ditt interessefelt!

Ved siden av studiene jobber Gabriella som rådgiver på en privat videregående skole og er vant til å gi studenter og elever gode tips for fremtiden. Gabriella kan forsikre undrende søkere om at nordiske studier er et bredt program som gir deg mulighet til å teste ut flere interesser før du finner din retning!

Du velger én fordypning, men får smakt litt på alle

All praten om fordypninger og studieretninger kan virke komplisert. Heldigvis kan den erfarne studenten Gabriella forklare hva man har i vente på studieretningen språk, litteratur og retorikk.

–   Du skal velge en fordypning i løpet av studiene og da velger du mellom nordisk språk, nordisk litteratur, norsk som andrespråk eller retorikk og språklig kommunikasjon. Men det trenger du ikke bekymre deg for nå. Det første året går ut på å se hva de ulike retningene er, og så kan du velge fordypning i ditt andre år, basert på hva du syntes var mest interessant.

Så, etter at det første året var over, hva endte Gabriella med å velge?

–   Mitt første semester hadde jeg det jeg likte best, som var litteratur. Men neste semester var det noe helt annet: norsk språk, retorikk og norsk som andrespråk, hvor man lærer hvordan man lærer bort norsk som et fremmedspråk. Det vil si at de som velger nordisk ikke elske diktanalyse. Studiet favner mye bredere enn det!

Dine interesser og ambisjoner i sentrum

Som nevnt så valgte Gabriella en fordypning i nordisk litteratur etter at hun hadde fått prøvd ut alle de ulike fordypningene og fått en grunnleggende innføring. Da hun kom i gang med fordypningen fortsatte entusiasmen.

–   Mange av emnene tar for seg klassisk litteratur og det er mye å lese, men det er alltid spennende lesing! Du får også en forståelse for hvorfor disse forfatterstemmene og denne litteraturen var viktig på denne tiden, og hvorfor de fortsatt er relevante i dag. Vi går også helt frem til vår egen tid og ser på de litterære strømningene som hersker i dag, med virkelighetslitteratur fra Knausgaard og Hjorth, for eksempel!

Når du velger fordypningen din, så er heller ikke alle emnene forhåndsbestemt. Gabriella forklarer at det er stor valgfrihet når man velger emner som skal inngå i fordypningen.

–   Det er ikke gitt hvilke emner du skal ha i fordypningen. Det tilbys veldig mange ulike emner over et vidt interessefelt, så du kan velge fritt ut fa egen interesse.

Gabriella sin vei til arbeidslivet 

Det er tydelig at med så mange måter å bygge opp studiene sine på, så er det også flust av ulike retninger man kan gå i arbeidslivet eller i videre studier.

–   Som nordiskstudent er det så mange forskjellige ting man kan bli! En del av mine studievenner har for eksempel lyst til å jobbe i forlagsbransjen og i litteraturfeltet. Det er også en del forfatterspirer på nordisk, som tenker at det er en god idé å la seg inspirere av tidligere forfattere før man tar sjansen selv. 

I tillegg velger studenter karrierer som språkkonsulenter, kommunikasjonsrådgivere, blant mye annet. Gabriella har derimot en annen plan for fremtiden:

–   Det er jo en intern vits blant folk som studerer humanistiske fag om at hvis man er usikker på hva man skal gjøre, så kan man alltids bli lærer.

Foto: Portrett av Gabriella
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Men det er det jeg har planer om å bli! Man trenger ikke å gå lektor-linjen for å bli lærer, heller. Hvis man er usikker på hva man vil bli, men tenker at læreryrket er spennende, så kan man oppnå det gjennom nordisk-programmet!

Gabriella forklarer hvordan:

–   Man kan først ta en treårig grad på Nordiske studier. Liker man det, og ikke ønsker å gå en annen retning eller prøve å komme inn i arbeidslivet med én gang, så kan man ta en toårig master etterpå, slik som jeg skal. Med den graden kan du søke PPU, som vil si at du får pedagogikkutdanning og kompetanse til å undervise. Fordi studiet er så fleksibelt, så kan du velge fag underveis som korresponderer med de fagene du vil undervise i!

 

Lærerdrømmen kan altså oppfylles på flere måter. UiO og programmet bistår med rådgiving og tips for de som ønsker å planlegge studiene sine tidlig.

Men studiene er vel mer enn kun pensum og seminarer?

Man studerer aldri alene. Med seg har man gode medstudenter som leser og skriver oppgaver sammen med deg, men som også kan være gode venner og støttespillere i studietidens opp- og nedturer.

Det hele starter som regel med fadderuka, eller studiestartuka. Det blir en møteplass før studiene starter, som blir arrangert og fulgt opp av nåværende studenter på ditt program.

–   Jeg var selv fadder nå i høst! Der møtte jeg en veldig hyggelig gjeng. De var veldig forskjellige fra hverandre, og hadde veldig ulike planer for fremtiden, men det fungerte egentlig skikkelig bra! Jeg følte at alle var så åpne for hverandres interesser. Jeg ble selv god venn med noen av fadderbarna mine og de møter jeg titt og ofte fortsatt.

Nordisk er et stort, sosialt miljø med arrangementer, hytteturer, filmkvelder og mye mer. Nordisk studentforening, som er linjeforeningen for nordiske studier, står for mange av de utenomfaglige arrangementene og er et naturlig sted å møte dine medstudenter!

Nordisk er programmet hvor du får dyrket dine interesser og gjort en karriere ut av dem. Syntes du denne artikkelen var interessant? Les mer om studieretningen her!

Emneord: Nordisk språk og litteratur, Nordisk, nordiske studier Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:15 - Sist endret 28. feb. 2023 12:19