Intervjuer om karriere og praksis - Side 6

Jeg tok Internasjonalt prosjektsemester i løpet av masterstudiet og var hospitant på den norske ambassaden i Berlin. Det ga meg en unik arbeidserfaring som gjorde meg mer attraktiv som arbeidssøker, sier Carine Gronholz.

«Ikke vær redd for å spesialisere deg, be om råd fra fagfolk og vær bevisst på verdien av tverrfaglig kompetanse» råder Mari nye studenter til.

«For meg var det å ha en relevant deltidsjobb som ga arbeidserfaring og et nettverk veldig lurt», sier Ingrid Maria som er rådgiver ved Forsvarsmuseet.

Jeg søkte fordi jobben og landet virket spennende, men også for å skaffe meg arbeidserfaring mellom endt bachelorgrad og en fremtidig mastergrad, sier Zita Kristiane Lundgren Schumann om praksisoppholdet i Budapest høsten 2018. 

Praksisoppholdet mitt ga meg større arbeidserfaring og muligheten til å kunne bruke den teoretiske kunnskapen fra HF i praksis, sier Linda Yvonne Engelstad hadde Erasmus+ praksis etter endt grad høsten 2018. 

Se så mye kunst som mulig! Oppsøk museer og gallerier for å få innsikt, anbefaler Tuva T. Trønsdal. Hun har en bachelor i kunsthistorie og eier og driver Galleri Golsa.

Vær åpen for å søke arbeid utenfor det du betrakter som ditt felt, anbefaler Hilde Sofie. Hun er arkeolog og jobber med innhenting og tilgjengeliggjøring av tallgrunnlag og kunnskap om kultursektoren i Statistisk sentralbyrå.

Vil du jobbe utadretta med kultur er det å bli kjent med andre som er interessert i det samme gull verdt, anbefaler Helene. Hun har master i allmenn litteraturvitenskap og jobber ved Furuset bibliotek og aktivitetshus.

Skaff deg relevant arbeidserfaring mens du studerer! Praksis underveis gjorde at jeg sikret meg jobb to måneder før jeg ble ferdig med graden, forteller Alexander Kielland Krag. Han har en master i retorikk og språklig kommunikasjon og jobber ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

"Uansett hvor du ender, er utdannelsen din relevant fordi du har lært så mye mens du tok den", sier Anne Kristin.

Kristian trekker frem tillit til egen dømmekraft og et bedre språk som noe av det viktigste han tok med seg fra HF til forlagsbransjen.

Det Silje liker best med jobben som litterær agent i Cappelen Damm er «å få være en liten del i et stort tannhjul i en viktig kulturutveksling».

– At man har mestret noe komplisert betyr at man kan takle andre vanskelige ting. I tillegg har klassiske filologer et sett med referanserammer som få andre har tilgang til, sier Karl Kristian Kirchhoff. Han har master i latin og jobber i Helsedirektoratet.

Jeg kan bidra med andre synsvinkler og analytiske tilnærminger i en bransje hvor mange har en mer praktisk utdannelse, sier Karete Olsen. Hun har en bachelor i medievitenskap og jobber i Filmkameratene.

Hva er vel bedre enn en master i historie når du jobber med å fortelle historier på vegne av kundene dine? spør Gabrielle Legrand Gjerdset. Hun jobber som konsulent i kommunikasjonsbransjen.

Det er stor variasjon i arbeidsoppgavene mine som arkeolog. Jeg jobber både innen- og utendørs, og med oppgaver som setter både hode og kropp i sving, sier Anette Sand-Eriksen, som er feltleder ved Kulturhistorisk museum.

Museumsarbeid er variert og jeg kan være både akademiker og praktiker, sier Kristian Reinfjord. På Anno museum, Domkirkeodden jobber han innenfor sitt interessefelt; norsk middelalder, kulturhistorie og bygningsvern.

Media er sultne etter Kina-kunnskap, og det trengs journalister som kan lese kinesisk og som har kinesisk nettverk, sier Ragnhild Sofie Selstø. Hun jobber som journalist i Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Framtida.no.