Daglig leder

«Bruk mer tid på det du synes er spennende, og oppsøk ting som skjer og interessante mennesker innenfor ditt felt», anbefaler kunsthistoriker Frida.

Portrettfoto, kvinne, smil, brunt skulderlangt hår, grønn jakke, utendørs

Frida Rusnak

Foto: Samir Madad for Oslo Open

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Å planlegge åpne atelierer for 400 kunstnere en helg i året under kunsthelgen Oslo Open. Og å sørge for at arrangementet når ut til så mange som mulig. Vi er en bitteliten organisasjon og jeg gjør de fleste jobbene, fra å legge strategi til å poste på Instagram og vaske kontoret.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er forskjellige faser gjennom året, med planlegging, gjennomføring og evaluering. Det at det alltid kommer noe nytt gjør at det alltid er spennende, selv om jeg liker best perioden rett før og under kunsthelgen. Det er mest gøy når det koker! Men jeg er også glad i research og planlegging. Og så er det herlig å få sjansen til å bli kjent med så mange kunstnere. 

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Det å ha kunsthistorie-bakgrunn gjør det lettere å henge med, og det hjelper meg når jeg snakker med både kunstnere og andre folk i bransjen. Jeg ser historiske linjer og referanser som jeg tidligere ikke la merke til, i kunstverk såklart, men også i diskusjonene som foregår i bransjen.

Men jeg tror arbeidsverktøyene jeg lærte under studiene har vært like nyttig som fagene: å bli god på å skrive, på å finne riktige kilder, det å strukturere en arbeidshverdag der jeg må lage mine egne rutiner, og å greie å planlegge fram mot en stor deadline. Arbeidsdagen min er like fri nå som da jeg gikk på Blindern, og det er både deilig og litt krevende. 

I mastergraden syns jeg praksisen hadde mest relevans for arbeidslivet etterpå. Da fikk jeg være med å realisere et utstillingsprosjekt på Kunsthall Oslo. Jeg har veldig tro på å lære ting gjennom å gjøre det. 

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Studier er så mye mer enn pensum! Mine beste tips er: Bruk mindre tid på å få gode karakterer. Ingen spør deg om det, med mindre du skal forske. Jeg fant ut at tema for masteroppgaven heller ikke var så viktig som jeg trodde da jeg satt og strevde med det valget… Bruk mer tid på det du syns er mest spennende – det er i alle fall sånn jeg lærer best. Bruk oppgavene dine som en unnskyldning for å ta kontakt med folk som jobber med det du er interessert i, still dem spørsmål. Bruk tid på å oppsøke ting som skjer i kunstfeltet, for eksempel utstillinger og seminarer. Tenk på hva slags skills du trenger når du kommer ut i den jobben du vil ha, som skriving, økonomi, og hvis du har tid og råd til å jobbe frivillig, så fins det masse studentforeninger der du kan bli god på de tingene. 

For meg har klassekameratene mine også vært en kjemperessurs, både personlig og som profesjonelt nettverk. Så husk å ta vare på hverandre.

 

Frida Rusnak

Fag:
Kunsthistorie og visuelle studier
Studieretning Kuratering, kritikk og modernismens kulturarv

Grad:
Master

Uteksaminert:
2021

Stilling:
Daglig leder

Arbeidsgiver:
Oslo Open (osloopen.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 10. feb. 2023 13:59 - Sist endret 10. feb. 2023 13:59