English version of this page

Partner Technical Specialist

Milan er lidenskapelig opptatt av å kombinere humaniora og teknologi, og oppfordrer studentene til å lære å utnytte utdanningen sin i nye scenarier.

Portrettfoto, mann, kort blondt hår, dress, hvit bakgrunn

Milan Mrdenovic

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg fungerer som kontaktpunkt og rådgiver for forretningspartnerne i økosystemet vårt og store bedriftskunder, og er en blanding av teknisk domeneekspert og selger. Oppgavene mine går ut på å hjelpe forretningspartnerne i økosystemet og kundene deres i jakten på å bruke IBMs avanserte teknologiske tilbud på en slik måte at de oppnår visjonen deres og de ønskede verdiforslagene. Jeg forstår behovene deres og utfordringene de står overfor og kan derfor bidra med å skape teknologiske brukstilfeller som reduserer disse problemene. En viktig del av dette er å skape og presentere demoer av disse teknologiene. I tillegg bistår jeg forretningspartnere og salgsteam gjennom coaching, rådgivning og teknologisk innsikt for å sette disse avtalene ut i livet.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det store mangfoldet av muligheter, mennesker, teknologier og prosjekter man kan jobbe med. I tillegg har jeg fantastiske kolleger, og det sier jeg ikke bare for å være hyggelig – hehe. Muligheten til å gjenoppfinne seg selv og at jeg hele tiden lærer og samhandler med virkelig banebrytende teknologier er noe jeg aldri hadde trodd at jeg ville få ut av en jobb. Det faktumet har helt avgjørende betydning for en som meg som har ADHD – konstant endring er en del av naturen min. Jeg elsker også å samhandle med andre mennesker, så en rolle som er en blanding av selger og teknolog passer meg helt perfekt. 

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Den gir meg et annet perspektiv som kan styrke andre mer tekniske ferdigheter. I mitt tilfelle gjør det at jeg kan se et selskaps strategi og teknologiske beslutning fra et perspektiv som ofte overses når man diskuterer regnskap eller tekniske spesifikasjoner. 

Dette er spesielt viktig nå som oppfatningen av at teknologi og samfunn er uløselig knyttet sammen er i ferd med å bli allment akseptert. Derfor er hele undersektorer av IT-bransjen basert på tverrfaglige talenter som har både tekniske ferdigheter og en dyptgående forståelse av fag som sosiologi, filosofi og etikk, som f.eks. på området pålitelig eller forklarbar kunstig intelligens. 

Det er viktig å ha i minnet at humanistiske fag ikke er noen monolitt, og dermed er det også sterkt avhengig av hvor ditt spesifikke fagfelt gir perspektiv. En person med master i historie kan hjelpe selskaper som bruker historiske data, med å korrigere maskinlæringsmodellene sine for skjevhet, og dermed redusere risikoen for at systemene våre bidrar til å befeste historiske ulikheter. En person med master i lingvistikk kan på sin side hjelpe dem som utvikler naturlig språkbehandling (NLP), med å løse problemer rundt kontekstbevisstheten til kunstig intelligens i tekst. Dette er bare noen få enkle eksempler knyttet til bare én stor sektor innen teknologien.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Uansett hvilken bakgrunn du har, bør du utvide ferdighetene dine med teknisk kunnskap og forretningssans. Du kan egentlig velge det ene eller det andre, men det beste er å velge begge deler. Jobber som krever i det minste en grunnleggende eller moderat forståelse av ny teknologi eller IT utgjør den største andelen av all jobbvekst. Selv om det kan virke nedslående for noen, må vi i dagens verden være mer enn det som ble forventet tidligere, og kravene skjerpes selv for jobber som virker «vanlige» eller «trygge». 

Ofte føler studentene som kontakter meg seg motløse og uønsket på grunn av den utdanningsprofilen eller de interessene de har, og det har jeg ingen problemer med å forstå. Men den største verdien fra utdanningen din ligger latent i evnen du har til å utnytte den i større skala og i nye scenarier. Du er et individ, du er unik – du må bare slutte å te deg som om du ikke er det. 

La aldri bakgrunnen din ta motet fra deg, finn et nytt brukstilfelle for den, eller en teknologisk sektor der den er relevant og som du synes er fascinerende. Og så bygger du på den teoretiske kunnskapen din med praktiske ferdigheter. Jeg har ingen tvil om at du kommer til å lykkes da, og kanskje vil du huske disse ordene når du har jobbet noen år og le litt av hvor vanskelig alt virket den gangen ...

 

Milan Mrdenovic

Fag:
Screen Cultures

Grad:
Master

Uteksaminert:
2022

Stilling:
Partner Technical Specialist

Arbeidsgiver:
IBM (ibm.com)

Flere karriereintervjuer

Publisert 1. des. 2022 14:37 - Sist endret 22. feb. 2023 12:12