Sykehushumanist

Emil bruker filosofiutdanningen til å møte mennesker i krise – for å veilede, samtale, undervise og lete etter svar når livet ikke går etter planen.

Portrettfoto, mann, blondt kort hår, skjegg, sort genser

Emil Faugli

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Arbeidsoppgavene varierer fra enkeltsamtaler, gruppesamtaler og undervisning om eksistensielle og åndelige behov, til veiledning og ritualisering etter alvorlige hendelser eller ulykker. Personlig er den viktigste og vanskeligste oppgaven å møte andre i sin fortvilelse, uten å presse på med egne svar eller sitere Søren Kierkegaard. 

– Hva liker du best med jobben din?

– Jobbens store privilegium er å slå følge i andres små og store spørsmål. Det fordyper og beriker livet jeg selv lever. Ellers har jeg gleden av å jobbe med tre prester. Filosofien og teologien er jo gamle slektninger. Det blir det mye god kaffeprat av, selv om vi historisk sett er nyskilte.

– Hva av det du lærte på HF har du hatt størst nytte av i denne jobben?

– Et sykehusbesøk blir for mange et møte med livets grenser, så et skjerpet blikk for eksistensens vilkår kommer godt med. Det blikket gir språk til den ellers språkløse smerten slike grenseerfaringer kan innebære.

Ellers er hermeneutikken nyttig. Store spørsmål er gåter som melder de seg når livet ikke går etter planen. På sykehuset mister mange grepet om svarene de har, som har gjort livet begripelig. Da er tiden kommet for å lete etter svar som fordyper forståelsen av livet vi lever.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Tegn et klart bilde av hvor du ønsker å være om 5-10 år. List opp organisasjoner som driver med noe betydningsfullt, og skaff deg frivillig erfaring der. Peil ut folk du har sansen for, intervju dem og lytt til deres livsfortellinger. Ellers bør man studere skrive- og fortellerkunst. Skarp penn og fengslende tale er filosofens hammer og spiker.

 

Emil Faugli

Fag:
Filosofi
Etterutdanning i filosofisk praksis

Grad:
Master

Uteksaminert:
2021

Stilling:
Sykehushumanist

Arbeidsgiver:
Universitetssykehuset i Nord-Norge (unn.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 15. nov. 2022 18:28 - Sist endret 15. nov. 2022 18:28