Kommunikasjonssjef

Nå bruker Marius de retoriske analysene han gjorde av taler i masteroppgaven til å skape identitet og fellesskap blant innbyggerne i Rælingen kommune.

Portrettfoto, kvinne, stort smil, langt brunt hår, hvit topp, sort jakke

Marius Lauritsen

Foto: Lars Mariåsen / Rælingen kommune

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Som kommunikasjonssjef er jeg involvert i mye av det kommunen driver med, men jeg ser på det som min viktigste oppgave å få innbyggerne mer med på laget. Hvis vi skal lykkes med alt vi vil få til i Rælingen, så er vi avhengige av at innbyggerne bidrar. Kommunen er utrolig viktig i folks liv, men sliter nok med en svak følelsesmessig appell. Der spiller kommunikasjon en stor rolle, for å skape fellesskap og stolthet i kommunen vår.

En av tingene jeg jobber mye med er å gjøre kommunen tilgjengelig for innbyggerne. Med tilgjengelig mener jeg både å gjøre det vi skriver forståelig for folk, men også at alle de prosessene som foregår i kommunen er lagt opp på en sånn måte av innbyggerne involveres. Vi trenger innbyggernes meninger, kunnskap og bidrag i lokalsamfunnet, så da må vi legge til rette for at de kan bidra.

For å få til dette jobber jeg, og resten av kommunikasjonsavdelingen, med blant annet å gi råd til ledere og ansatte i kommunen, ha kontakt med media, lage innhold til våre egne kanaler, internkommunikasjon, gjennomføre ulike kampanjer og legge til rette for innbyggermedvirkning i sakene kommunen jobber med.

– Hva liker du best med jobben din?

– Kommunen driver med så utrolig mye! Barnehage, skole, helse, kultur og stedsutvikling for å nevne noe. Jeg liker godt den store variasjonen i temaer jeg jobber med. Jeg lærer noe nytt hver eneste dag, og får jobbe med hvordan vi best mulig kan kommunisere med innbyggerne om alt det kommunen driver med, som mange kanskje ikke engang tenker over at det er kommunen som står bak.

I tillegg er jeg selv innbygger i Rælingen, og følelsen av å bidra til utviklingen av mitt eget lokalsamfunn er også noe som gir meg mye i jobben.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Noe av det fine med retorikken er at den er veldig praktisk anlagt, med metoder og teorier som brukes i all kommunikasjon. Den retoriske verktøykassa er jeg nedi hver eneste dag, og bruker i jobben.

I masteroppgaven min analyserte jeg taler på frigjørings- og veterandagen 8. mai, siden jeg jobbet i Forsvaret på den tiden. Men alt det jeg lærte om identitets- og fellesskapsbygging gjennom å analysere de talene kan jeg nå bruke til å skape identitet og fellesskap i Rælingen kommune.

Jeg ble også god til å lese, få oversikt over et stort materiale og forstå sammenhenger da jeg studerte. Det er nyttig kunnskap i mange deler av livet, men ikke minst når jeg nå må forstå et fagfelt jeg ikke kan noe om fra før av så godt at jeg klarer å formidle det til innbyggerne på en forståelig måte.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Jeg hadde allerede jobb da jeg studerte, så jeg var heldig som slapp å tenke så mye på det. Men jeg hadde klare tanker om hva jeg hadde lyst til å jobbe med, og valgte retning og emner basert på det. I tillegg tok jeg emner som ga meg større bredde, på andre fakulteter for eksempel. Det tror jeg gir et fortrinn i jobbsøking.

I tillegg har jeg vært aktiv i foreningsliv, vært styremedlem i en forening og bidratt som frivillig flere andre steder. Det har gitt meg mer erfaring og kontakter, og teller garantert positivt når du søker en jobb. I tillegg til at det er gøy og givende.

 

Marius Lauritsen

Fag:
Medier og kommunikasjon (bachelor)
Nordiske studier,
Studierening: Retorikk og språklig kommunikasjon (master)

Grad:
Master

Uteksaminert:
2020

Stilling:
Kommunikasjonssjef

Arbeidsgiver:
Rælingen kommune (ralingen.kommune.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 9. nov. 2023 17:57 - Sist endret 9. nov. 2023 17:57