English version of this page

Praksis ved PRIO

Å velge praksis er en fantastisk mulighet til å bygge relasjoner og nettverk med viktige kontakter i miljøet du blir en del av, erfarer Ingrid.

portrettfoto av smilende kvinne, blå bakgrunn, rødlig langt hår, mørk blå genser med hvitt  og rødt  mønster

Ingrid Bugge

Foto: PRIO

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du da du var i praksis?

– Praktikanthverdagen i PRIO er utrolig variert. Jeg har vært i praksis på senteret for kjønn, fred og sikkerhet (Gender, Peace and Security, eller GPS for kort), hvor spesielt dette med kjønnsforskning er i fokus. En stor del av feltet handler derfor om kompetansebygging og kunnskapsformidling, for å bedre og spisse forskningen som gjøres. I hverdagen gjenspeiler dette seg i deltakelse på et stort antall foredrag og seminarer hos organisasjoner som NORAD, Røde Kors, Kirkens bymisjon, Nobels Fredssenter eller internt på PRIO. Derfor går også mye av arbeidstiden til å skrive og publisere artikler om disse temaene på hjemmesiden til GPS-senteret.

Ved siden av dette har jeg fått muligheten til å prøve meg på hvordan det er å jobbe med forskning, ved å starte på en litteraturoversikt innenfor temaet "kvinner, religion og fredsmegling". Dette temaet har det vært veldig spennende å lære mer om, og det har også vært utrolig nyttig å få trene på denne typen datainnsamling i forkant av masteroppgaven min.

Den siste delen av arbeidsoppgavene mine har vært knyttet til logistikkoordinering og planlegging for gjennomføringen av FNs «High Level Seminar on Gender and Inclusive Mediation Strategies», som ble arrangert i Oslo i april. Dette seminaret samler, i samarbeid med FN og finske CMI (Martti Ahtisaari Peace Foundation), fredsmeglere og kunnskapspersoner på toppnivå for å dele kunnskap og erfaringer rundt viktigheten av kjønnslinser og inkludering i utviklingen av fredsavtaler.

Hvordan brukte du kompetansen fra utdanningen på HF?

– Ettersom GPS senteret til PRIO jobber direkte med forskning knyttet til kjønnstematikk, er det avgjørende med et godt faglig grunnlag. Alt fra samtalene i hverdagen, til de større arrangementene diskuterer gjerne ulike kjønnede nyanser rundt fredsmegling, konfliktrelatert seksuell vold eller klimaendringer. Altså; hvordan påvirkes mennesker ulikt i disse situasjonene på bakgrunn av kjønn og kjønnsuttrykk?

For meg har det vært spesielt avgjørende å ha tatt emnet KFL4065 - Gender, Peace and Conflict, for å ha den grunnleggende kunnskapen om FNs kvinner, fred og sikkerhets-agenda, som er sentral i mye av arbeidet som gjøres på GPS-senteret. Mer generelt har den akademiske bakgrunnen gjort det mulig å jobbe strukturert og effektivt, forstå og bearbeide informasjonen man får under ulike seminarer og arrangementer, og til slutt formidle dette som nettartikler.

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Først og fremst er det en veldig fin måte å få arbeidserfaring på! Jeg opplever det også som veldig motiverende å se hva utdanningen min kan brukes til i "virkeligheten", spesielt siden studieboblen tidvis kan føles nettopp som en boble litt fjerntliggende fra arbeidslivet. Derfor er det jo ganske hyggelig å få bekreftet at det ikke er tilfellet. 

I tillegg har det vært veldig fint å møte så mange utrolig dyktige fagpersoner og få muligheten til å bli kjent med viktige kontakter på feltet. Dette er også en veldig hyggelig prosess, fordi alle er så utrolig imøtekommende og hjelpsomme!

Er det noe annet du gjerne vil formidle?

– Jeg anbefaler veldig å søke om praksis, dersom man har muligheten til det! Det er utrolig spennende og lærerikt å jobbe med fagfeltet sitt på en annen måte enn standard forelesninger eller ved å lese artikler på lesesalen.

Når det gjelder PRIO spesifikt kan jeg også si at det er et utrolig profesjonelt, ryddig og trygt praksissted, som gjør opplevelsen veldig fin. Så om det du liker fra akademia er å lære, og du kanskje vurderer en karriere innenfor forskningsfeltet så er PRIO en ekstremt god fit.

Mye av arbeidstiden gikk til å lese om masse spennende temaer. Enten for å produsere nettartikler eller for å jobbe med litteraturstudien om Religiøse kvinner innen fredsmegling. Foto: privat
Nobels Fredssenter arrangerte et seminar om kvinners situasjon i Afghanistan. Der ble det stilt spørsmål om Gender Apartheid bør få plass som en juridisk definisjon. Foto: privat
Årets nasjonale likestillingskonferanse tok opp mye interessant kjønnstematikk, sett i en norsk kontekst. Konferansen arrangeres årlig av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Foto: privat

Ingrid Bugge

Studieprogram:
Gender Studies

Praksisemne:
KFL4910 – Arbeidspraksis for Gender Studies

Praksisplass våren 2024:
Centre for Gender, Peace and Security
The Peace Research Centre (PRIO) (www.prio.org)

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 26. juni 2024 13:21 - Sist endret 26. juni 2024 13:21