English version of this page

Praksis i Likestillings- og diskrimineringsombudet

Kompetansen min fra HF var nyttig fordi jeg allerede hadde mye kunnskap om diskriminering og marginalisering av grupper mennesker, forteller Tuva.

portrettfoto av smilende kvinne,kontorhyller i bakgrunn, brunt halvlangt hår, sort genser

Tuva Kristiansen Høyum

Foto: Privat

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du da du var i praksis?

– Jeg jobbet hovedsakelig i tilsynsavdelingen i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). De jobber med politisk pådriverarbeid og driver tilsynsarbeid, som vil si at de jobber opp mot myndighetene i tillegg til å jobbe med å fremme likestilling på andre felt. Jeg har jobbet mye med maskulinitetsproblematikk, særlig menn og psykisk helse, og lært mye om ulike kjønnede barrierer menn har i møte med offentlige helsetilbud i kraft av å være menn. Mye av tiden hos LDO har gått til arbeid med tematikken rundt «Mann om bord». Det er en samarbeidsmodell utviklet i Trondheim for å bedre møte unge menn som sliter med utenforskap, isolasjon, rus og ensomhet. LDO ønsket å spre denne modellen til flere kommuner og ville at jeg skulle bidra spesielt i dette arbeidet. For meg innebar dette i første omgang å lese meg opp på modellen og ha møter med initiativtakerne i Trondheim. Deretter fikk jeg i oppgave å lage et informasjonsskriv om modellen som de nå sender rundt til ulike kommuner.

Ellers har jeg vært med på mange interessante møter innad i LDO og andre arrangementer som jeg ikke hadde hatt tilgang til dersom jeg ikke hadde vært praktikant. Særlig minneverdig var lanseringen av Mannsutvalgets rapport (NOU 2024:8) hos Regjeringen og deltagelse på ulike debatter i etterkant. Jeg fikk også i oppgave å skrive litt notater til ombudet når han skulle delta i samtaler om mannsutvalget.

Hvordan brukte du kompetansen fra utdanningen på HF?

– Kompetansen min fra HF var nyttig fordi jeg allerede hadde mye kunnskap om diskriminering og marginalisering av grupper mennesker. Særlig kompetansen min fra kjønnsstudier var nyttig for å forstå de komplekse debattene på likestillingsfeltet, i tillegg til at jeg kan stille gode kritiske spørsmål. Som del av HF har jeg også tatt Likestillings- og diskrimineringsrett på juridisk fakultet, noe som var spesielt nyttig for å jobbe i LDO.

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Rent faglig har jeg lært utrolig mye om hvordan jobbe med maskulinitetsproblematikk, hvordan ordlegge seg for å ikke la mannsfokus gå på bekostning av kvinners likestillingskamp, og de mange likestillingsproblematikkene for menn som kjønnede individer. Jeg har også fått innblikk i mange aktuelle debatter på likestillingsfeltet, og fått sett hvordan LDO forholder seg til nyhetssaker, debatter og hendelser i det norske samfunnet. Det har vært veldig motiverende å se at det er mulig å få jobber hvor man kan jobbe med kjønn og likestilling daglig. I tillegg har jeg lært mye om hvordan det er å jobbe i det offentlige, noe som vil være nyttig når jeg skal begynne å søke jobber senere.

Er det noe annet du gjerne vil formidle?

–  Start søknadsprosessen tidlig! Jeg vil anbefale å også ikke bare søke på utlyste praktikantstillinger, men også å sende mange e-poster med åpen søknad! Hvis du får en praksisplass bør du være åpen for å delta på så mye som mulig og initiere ting selv. Det kan føles skummelt i starten, men oftest er folk veldig glade for at du viser engasjement og vil bli med på ting. Det er også viktig å huske på at det er helt normalt at praktikanter ikke får så mye arbeid og at det kan bli mye dødtid.

Bildet kan inneholde: anlegg, stueplante, bygning, tre, interiørdesign.
Inngangspartiet til kontoret! Foto:Privat
Bildet kan inneholde: bygning, bord, armatur, stol, pulten.
Navneskilt utenfor eget kontor! Foto: Privat
Bildet kan inneholde: produkt, stol, publikum, dress, teknologi.
Bilde fra lanseringen av Mannsutvalgets rapport hos Regjeringen. Her ser vi lederen av utvalget, Claus Jervell som presenterer rapporten. I etterkant av presentasjonen var representantene fra utvalget med på ulike diskusjoner og debatter om innholdet i rapporten. Foto: Privat.

Tuva Kristiansen Høyum

Studieprogram:
Gender Studies

Praksisemne:
KFL4910 – Arbeidspraksis for Gender Studies

Praksisplass våren 2024:
Likestillings- og diskrimineringsombudet (ldo.no)

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 7. juni 2024 16:51 - Sist endret 25. juni 2024 13:15