Hospitant ved ambassaden i Hanoi

Å få innsikt og erfaring med det daglige arbeidet ved ambassaden er spesielt verdifullt for en student som meg, som kun har tidligere arbeidserfaring fra deltidsjobber, mener Ricky. 

Portrettfoto, mann, smilende,mørkt hår,briller, grå cardigan, sort skjorte og bukse,  stående ved bord med grønne planter

Ricky Hoang

Foto: Privat

Hvilke arbeidsoppgaver har du ved ambassaden?

– Arbeidsmengden på ambassaden varierer fra uke til uke. Selv om ambassaden er relativt liten, er det likevel mye å gjøre på grunn av Norges samarbeid med Vietnam, andre ambassader og internasjonale organisasjoner. Jeg blir jevnlig invitert til møter og konferanser for å observere, og i den forbindelse må jeg lese meg opp på ulike temaer. Noen ganger må jeg oppsummere temaer som ambassaderåden ikke har tid til å lese grundig selv. Etter møter og konferanser må jeg skrive rapporter eller referater som jeg sender til ambassaderåden, som er min hovedkontakt på ambassaden. Temaene som jeg må lese meg opp på og oppsummere, varierer mye på grunn av Norges brede samarbeid i Vietnam. Den siste tiden har jeg for eksempel arbeidet med karbonmarkedet, Hanoi Pride og handelsavtaler. I tillegg har jeg fått flere selvstendige oppgaver, blant annet skrive rapporter om temaer ambassaden betrakter som viktige.

Hvordan bruker du kompetansen fra utdanningen på HF?

– Jeg har en bachelor i historie og tar nå en master i Modern International and Transnational History.(MITRA). Av det jeg har lært som historiestudent er at det finnes ofte mange ulike årsaker til hvorfor noe skjer. For å få et helhetlig bilde er man derfor nødt til å lese så mye som mulig, ofte innenfor temaer man ikke nødvendigvis har mye kjennskap til fra før. Historiske hendelser oppleves også ulikt basert på det perspektivet man selv har. Derfor er det nødvendig for en historiker å være åpen for nye meninger, og forsøke så langt det er mulig å bruke kilder og informasjon fra begge sider i en sak. Dette er spesielt viktig for arbeidet ved en ambassade.

Hva er/var den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Jeg får et veldig godt innblikk i hvordan hverdagen ved en utenriksstasjon ser ut. Så langt har oppholdet mitt vært utrolig lærerikt. Jeg lærer mye om ulike arbeidsoppgaver og rutiner ved stasjonen og hvilke krav som stilles. Hele tiden i et arbeidsmiljø som er forståelsesfulle over at man er der for å lære. Jeg møter stadig dyktige mennesker og får ta del i hvordan de interagerer og samarbeider om ulike saker. Det er en verdifull erfaring som det ikke går an å få gjennom undervisning på campus.

Begge mine foreldre var født i Vietnam, og jeg snakker vietnamesisk. Å komme til Hanoi og kunne bidra til et nærere samarbeid mellom Norge og Vietnam, samtidig som jeg får bruke morsmålet mitt og komme nærmere mine foreldrenes kultur, har i tillegg vært en gyllen mulighet og opplevelse for meg personlig.

Noe annet du gjerne vil formidle? 

– Ta et praksisopphold dersom du har mulighet til det! Det gir deg en unik innsikt i hvordan arbeidslivet fungerer. Det er spesielt viktig for sånne studenter som meg, som bare har tidligere arbeidserfaring fra deltidsjobber. I tillegg til en uvurderlig arbeidserfaring blir du del av et kollegialt fellesskap som villig deler sin kunnskap og kompetanse med deg.

Bildet kan inneholde: dressbukse, smil, erme, gest, dør.
Her kommer studentpraktikant Daniel Oscar Jensen og jeg ut fra en pressekonferanse fra vietnamesisk utenriksdepartementet. Foto: privat
Bildet kan inneholde: bygning, infrastruktur, tinning, vindu, reise.
Dette er fra en av Hanois mest velkjente turistattraksjoner Hanoi Train Street, bildet er tatt av meg og damen foran i bildet er moren min, resten er fremmede. Foto: privat
Bildet kan inneholde: bygning, vindu, oransje, blomst, nabolag.
Fra Book Street i Hanoi, en koselig gate i nærheten av ambassaden. Foto: privat

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 25. okt. 2023 17:40 - Sist endret 25. okt. 2023 17:40