Hospitant ved ambassaden i Zagreb

Å velge praksis er kanskje spesielt viktig for oss som studerer på HF. Du får vist hva du kan, og det gir selvtillit når du skal søke jobb senere. Så gjør det, anbefaler Marte. 

Portrettfoto, kvinne, smil, mørkt langt hår, solbriller på hodet

Marte Rokstad

Foto: Privat

Hvilke arbeidsoppgaver har du ved ambassaden?

Arbeidsoppgavene er svært varierte fordi jeg hjelper til på de ulike avdelingene. En stor del av arbeidet er skriving. Dette innebærer eksempelvis politiske og kulturelle rapporter om aktuelle temaer eller arrangementer ambassaden har tatt del i, som publiseres på UDs interne sider. I tillegg til skrivearbeidet, holder jeg litt på med sosial medier. Her settes det stor pris på initiativ og kreativitet! Dette er særlig spennende fordi det gjerne skjer i forbindelse med arrangementer man ellers aldri hadde deltatt på. Ellers jobber jeg litt med å redigere ambassadens nettside, og har fått tatt del i konsulære saker. Jeg gleder meg også til å få opplæring i å lage pass!

Jeg får også mulighet til å ta initiativ selv. For eksempel foreslo jeg å få intervjue en norsk professor ved Universitetet i Zagreb for å lage en sak til ambassadens nettside, så dette er noe jeg kommer til å holde på med utover i semesteret.

For å bestå hospitantemnet MITRA4400 må jeg dessuten skrive enten en akademisk oppgave eller en lenger rapport. Ambassadøren ønsket at jeg skal skrive en dybderapport til UD, og det går derfor en del tid hver uke til denne oppgaven. Det er spennende både fordi denne typen skriving er helt annerledes enn den akademiske skrivingen jeg har holdt på med som student, og fordi jeg etter hvert kommer til å måtte snakke med ulike kroatiske organisasjoner og personer som besitter relevant kunnskap for rapporten.

 

Hvordan bruker du kompetansen fra utdanningen på HF i arbeidet?

Det er mye fra historiestudiet som er relevant! Jeg er jo vant til å skrive mye, og selv om tekstene jeg skriver nå er annerledes enn akademiske tekster og krever andre skriveteknikker, gir denne erfaringen et godt grunnlag for å skrive gode tekster for ambassaden.

Som hospitant er dessuten viktig å ha en viss forståelse av kultur, samfunn og politikk i Kroatia og regionen. Dette er grunnleggende for å forstå ambassadens rolle, for å skrive gode og reflekterte rapporter og for å forstå Kroatias rolle både på Balkan, internasjonalt og i relasjon med Norge. Uten historisk kunnskap om landet, vil det være mye vanskeligere å forstå hvorfor samfunnet og politikken er som det er i dag. Mye av denne kunnskapen kommer selvsagt fra historiestudiet. Men enda viktigere er kanskje hvordan tiden på HF har lært meg å lære og analysere. Det er mye jeg ikke visste om kroatisk samfunn og politikk før jeg begynte å jobbe på ambassaden, men på studiet har jeg lært å analysere, se sammenhenger og å plukke ut det viktigste og mest sentrale i en sak basert på hvilken vinkling man har. Dette har gjort det mye lettere å lære om kroatisk politikk og å forstå hva som er viktig å sette søkelys på. I tillegg har studiet lært meg å være kildekritisk, noe som er særlig viktig når jeg leser nyheter om kroatisk politikk.

 

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Jeg får først og fremst masse arbeidserfaring og arbeidsoppgaver jeg kan vokse på og lære av. Praksis fra utenrikstjenesten gir verdifull innsikt i offentlig forvaltning og administrasjon. Forhåpentligvis blir det enda klarere for meg hvordan jeg kan bruke utdanningen min i arbeidslivet, og at jeg blir en mer selvsikker jobbsøker etter endt utdanning. Jeg føler meg trygg på de akademiske ferdighetene mine og håper praksisen kan gi meg selvtillit til å vite at jeg kan være en god ressurs på en arbeidsplass.

Noe annet du gjerne vil formidle til studenter som vurderer praksisopphold? 

– Gjør det! Jeg tror det er mye lettere å angre på at man ikke valgte praksis enn å angre på at du valgte det. Et praksisopphold er kanskje spesielt viktig for oss som studerer på HF. Mange arbeidsgivere vet nødvendigvis ikke hva studenter fra humaniora kan bidra med, og gjennom praksis får vi sjansen til å vise dem det.

Og om du er glad i å reise, er interessert i å oppleve andre kulturer eller drømmer om å jobbe internasjonalt, anbefaler jeg virkelig å søke om praksis utenfor Norge. Det kan virke skummelt og det kan til tider føles ensomt, men det er en utrolig bra erfaring og man møter alltid hyggelige folk som er i samme situasjon som deg.  Det har vært en fantastisk opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

På ambassaden i Zagreb. Foto: Vilde Langemyr Malec
Kontorplassen min på ambassaden. Foto: Vilde Langemyr Malec

 

Marte Rokstad

Studieprogram:
Modern International and Transnational History

Praksisemne:
MITRA4400 - Field Term -  - Internship for Modern International and Transnational History Students

Praksisplass høsten 2023:
Norges ambassade i Zagreb, Kroatia (norway.no/en/croatia/)

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 24. okt. 2023 15:03 - Sist endret 25. okt. 2023 14:05