Praksis ved Museum Vestfyn

Det er spennende å få mulighet til å lære hvordan den danske museumsverdenen ser ut, sier Therese om sitt praksissemester på Fyn.

Smilende kvinne med brunt langt hår,orange genser med mønster i sort/hvitt

Therese Foldvik

Foto: Olaf Christensen/UiO

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du da du var i praksis?

– Praksishverdagen består mye av å delta på de aktivitetene museet til enhver tid har. De jobber mye med formidling; som foredrag for voksne, omvisninger, byvandring, og høstferieaktiviteter for barn. Praksisstudentene får også være med på parsonalmøter og planleggingsmøter. Vi jobber også med pakking og rengjøring av arkivmateriale og gjenstander.

Vi er to studenter i praksis denne høsten, og museet har også noen arbeidsoppgaver som vi samarbeider om; en miniutstilling, og et online formidlingsopplegg for skolebarn.  Hovedtemaet er andre verdenskrig på Vestfyn. Vi skal bruke arkivmateriale og museumsgjenstander til å lage både utstillingen og formidlingsopplegget. Museet jobber aktivt med å lage formidlingsopplegg for barn i alle aldre, og mye er rettet til spesifikke alderstrinn i grunnskolen. Det vi lager er rettet mot lærere og elever i 7.-9. trinn på grunnskolen. Det skal publiseres på hjemmesiden til museet, som en del av en formidlingsportefølje hvor lærere kan hente ut materiell til sin undervisning.

Det er lett å reise og korte avstander i Danmark, så det har blitt noen dagsturer til andre museer for å se hvordan den danske museumsverdenen ser ut. Blant annet har jeg besøkt Ragnarock (museet for dansk rockehistorie), Vikingskipsmuseet i Roskilde, og HEX! (museet for den danske hekseforfølgelsen) i Ribe

Hvordan brukte du kompetansen fra utdanningen på HF?

– På studiet har vi hatt mye praktisk undervisning og oppgaver, slik som å lage utstilling i samarbeid med KHM. Siden en av arbeidsoppgavene mine nå er å lage en miniutstilling, så har jeg hatt mye nytte av det jeg lærte på studiet.

Mange av temaene vi har tatt opp i studiene kjenner jeg også igjen i min praksishverdag. Det gjelder både etiske problemstillinger rundt hva som skal formidles og hvordan, og det praktiske rundt hva som er mulig å få til på et lite museum med de ressursene som finnes. Men det er selvfølgelig noe helt annet å være med på den daglige driften i et museum, og det er spennende å jobbe daglig med det vi ellers lærer om i en forelesningssal eller på et dagsbesøk.

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Litt av poenget med å dra ut av Oslo, og av Norge, var å gjøre noe helt annet for en periode. Selv om Danmark ikke er langt unna, så er det likevel et annet land med andre tradisjoner. For eksempel trodde jeg at jeg forstod dansk ganske godt på forhånd. Men det viser seg at det er noe helt annet å forstå nyansene i dagligtalen i en arbeidshverdag, enn det er å bestille mat på restaurant på en helgetur.

Heldigvis har jeg hatt praksis sammen med en annen student, som er dansk. Vi har hatt mange samtaler om forskjeller og likheter i språk og kultur. Jeg har fått mange tips og triks om hvordan Danmark fungerer og hvordan jeg skal fungere i Danmark. Det har gjort at oppholdet har fått en ekstra dimensjon. Jeg håper det senere i studier og jobb vil senke terskelen for å hente inspirasjon fra andre steder enn jeg kanskje ville gjort ellers.

Er det noe annet du gjerne vil formidle?

– Det er kanskje ikke så mange ganger i livet man får mulighet til prøve å bo et annet sted for en periode. Praksis kan være en glimrende mulighet til å gjøre noe annet et semester, enten det er ut av Oslo eller ut av Norge. Ikke vær redd for å spørre forelesere eller medstudenter om tips eller råd. Det krever kanskje at man selv må gjøre undersøkelser og ordne en del praktisk på egenhånd. Men om man er villig til å ta det skrittet, så vil det gi unike opplevelser og mye inspirasjon. Det vil være verdt det!

Bildet kan inneholde: bil, landkjøretøy, hjul, kjøretøy, dekk.
Rengjøring av gamle protokoller med full beskyttelsesdrakt. Foto: N.D. Olsen
Bildet kan inneholde: himmel, bygning, vindu, fryser, briller.
Lyktevandring i Assens gamle kjøpstad på selveste Halloween. Foto: privat

 

Therese Foldvik

Studieprogram:
Museologi og kulturarvstudier

Praksisemne:
MUSKUL4900 - Praksis i museologi og kulturarv

Praksisplass høsten 2023:
Museum Vestfyn  (museumvestfyn.dk)

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 9. nov. 2023 12:02 - Sist endret 9. nov. 2023 12:20