Praksis hos Riksantikvaren

Praksisoppholdet gav meg videre karrieremuligheter. Først tilbud om prosjektstilling mens jeg fullførte masteren, og så rådgiverstillingen jeg har nå, forteller Rønnaug. 

Smilende kvinne med lyst oppsatt hår, sot jakke, mur i bakgrunn

Rønnaug Rauk Sundling

Foto: Privat

Hvilke arbeidsoppgaver hadde du da du var i praksis?

– Jeg hadde blant annet delansvar for å arrangere og gjennomføre en stor samling for Riksantikvarens verdensarvkoordinatorer og den nasjonale kulturminneforvaltningen på Røros. Dette var et omfattende arbeid som involverte koordinering med ulike aktører, sørge for logistikk og planlegging av programmet. Jeg fikk også delta i innholdsproduksjon av utstillingen «Vår verdensarv» for de norske verdensarvstedene, som ble formelt åpnet på Vega Verdensarvsenter i Nordland. Min rolle her var å bidra med utformingen av lydbildet, musikkinnslag, lyd- og tekstspor, samt å bidra i arbeidet med utstillingstekster.

I tillegg til disse prosjektene hadde jeg flere administrative oppgaver som å føre møtereferater og organisere offisielle besøk med representanter fra europeiske søsterorganisasjoner og den internasjonale kulturminneforvaltningen. Jeg fikk også delta på ulike kompetansehevende tiltak som blant annet kurs i Plan- og bygningsloven for den regionale/lokale kulturminneforvaltningen.

En av mine mer uvanlige oppgaver var å dirigere Riksantikvarens kor. På min første dag på jobben fikk jeg denne unike muligheten takket være min bakgrunn som klassisk sanger. Det var en utrolig givende og morsom opplevelse.

Hvordan brukte du kompetansen fra utdanningen på HF?

– Jeg har hatt stor nytte av det teoretiske grunnlaget vi fikk under utdanningen, både i kulturarvstudier og museologi. Tilfeldigheter skulle ha det til at seksjonen på dette tidspunktet var i sluttfasen med å produsere innhold til utstillingen "Vår verdensarv" på oppdrag av Klima- og Miljødepartementet, og erfaringen fra utstillingsproduksjonsfaget kom godt til nytte her, spesielt med tanke på tekstarbeid og tydelig og klart språk i utstillingstekster. I tillegg kunne jeg bruke min musikerutdannelse i utarbeidelse av lydspor til blant annet en dronefilm om de norske verdensarvstedene som vises som en egen del av utstillingen . 

Hva er den største nytte av praksisoppholdet ditt?

– Foruten å komme inn i et utrolig spennende og kompetent fagmiljø, få ansvar, teste kunnskaper og utvikle meg både faglig og personlig, var det å få videre muligheter etter endt praksisopphold helt fantastisk. I første omgang fikk jeg en prosjektansettelse i siste semester hvor jeg skrev masteroppgave. Da jobbet jeg med bilaterale EØS-prosjekter innen kulturmiljøfeltet. Etter endt mastergrad fikk jeg jobb som rådgiver i samme seksjon (Internasjonal seksjon), hvor jeg nå blant annet jobber med å videreføre prosjektet med verdensarvutstillingen.

Er det noe annet du gjerne vil formidle?

– All kunnskap og erfaring kan komme til nytte! Ikke bare den studierelaterte, men tidligere arbeidserfaring og praksis kan også omsettes og brukes.  Bidra til god stemning på arbeidsplassen og hiv deg med på sosiale arrangementer. Ta imot utfordringer og gjør det til ditt eget. Og hvis du ønsker å få ansettelse på praksisplassen etter endte studier; vær tydelig på dette overfor arbeidsgiver. Ikke vær redd for å kommunisere at du har mål og ambisjoner!

Bildet kan inneholde: klær, smil, erme, flash fotografering, kunst.
Jeg stortrives på jobb hos Riksantikvaren. Foto: Privat

Rønnaug Rauk Sundling

Studieprogram:
Museologi og kulturarvstudier

Praksisemne:
MUSKUL4900 - Praksis i museologi og kulturarv

Praksisplass høsten 2023:
Riksantikvaren (riksantikvaren.no)

Flere praksisintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 15. nov. 2023 15:03 - Sist endret 15. nov. 2023 16:58