Digital undervisning: Opptak av forelesning

Denne veiledningen viser hvordan du gjennomfører opptak av forelesning i undervisningsrommet, eventuelt hjemme.

Klargjøring før undervisning

Powerpoint

1. Start Powerpoint
  2. Finn fram til presentasjonen som skal brukes
  3. Sett Powerpoint i presentasjonsmodus

Forelesningsopptak-2

1. Start programmet Forelesningsopptak2 - programmet gjør opptak av forelesningen og publiserer det i Vortex
  2. Velg emne og forelesning
    Skjermbilde av programmet Forelesningsfangst - Velg forelesning
  3. Gå til fanen Gjør opptak
    Skjermbilde av programmet Forelesningsfangst og innstillinger for å gjøre opptak
  4. Sjekk at lyd fungerer

Zoom

Hvordan logge seg på Zoom med din UiO-brukerkonto

1. Start Zoom
  2. Klikk på Sign in with SSO
    Skjermbilde av pålogging i Zoom med Single Sign On (SSO)
  3. Skriv uio i Company Domain og klikk Continue
    Skjermbilde av Zoom hvor uio skrives inn som Company Domain
  4. FEIDE vil nå be deg om å logge inn. Skriv inn ditt UiO-brukernavn og -passord
  5. Nettleseren vil ta deg til Zoom og be om tillatelse til å starte Zoom-appen. Gi tillatelsen og du er klar til å begynne undervisningen

Påse at kamera og mikrofon på undervisningsmaskinen er skrudd på i Zoom.

Lyd av:

Skjermbilde: Lyd og video av i Zoom

Lyd på:

Skjermbilde: Lyd og video på i Zoom

Gjennomføre undervisning og gjøre opptak

Start Zoom-undervisning

Klikk på oppføringen av undervisningen som du skal holde for å komme inn i det virtuelle klasserommet.

Skjermbilde av hovedvinduet i Zoom med kommende undervisning

Del skjerm i Zoom

I Zoom kan du dele skjermen på undervisningsmaskinen og vise presentasjoner.

Skjermbilde av hovedmenyen i Zoom, hvor Share Screen er framhevet

Klikk på knappen Share Screen og velg hvilken skjerm eller hvilket program du vil dele.

Skjermbilde av Zoom og hvor du velger hva som skal deles

Merk! Det er i utgangspunktet kun vert (host) for et møte som kan dele skjemen og vise presentasjoner. Om andre skal gjøre det, må de gjøres til med-verter (co-hosts).

Ønsk velkommen og fortell om personvern

• Informer om at det blir gjort opptak av forelesningen, og at studenter som ikke ønsker å være en del av opptaket ikke må si noe under forelesningen
  • Opplys om når opptaket stoppes og at det er åpent for evt. spørsmål

Spørsmål fra studentene

• Anbefal at studentene stiller spørsmål gjennom Chat-løsningen i Zoom
  • Vurder om du selv vil følge med på innkomne spørsmål, eller om du skal gjøre bruk av en medhjelper
  • Spørsmål kan tas fortløpende eller gjerne samles sammen til egnet tidspunkt
  • Samles spørsmål sammen kan du vurdere opp opptaket skal pauses i Forelesningsopptak-2

Start opptak

1. Velg den skjermen presentasjonen vises på som den skjermen forelesningsprogrammet skal gjøre opptak av
  2. Start opptak av lyd og bilde i Forelesningsopptak-2

Bildet kan inneholde: tekst, produkt, font, linje, skjermbilde.Du skal ikke bruk opptaksfunksjonen i Zoom når du gjør opptak av en forelesning i undervisningsrom. Du risikerer at prosessering og opplasting av opptaket til Vortex ikke blir ferdig før neste undervisning i rommet starter.

Avslutt opptaket og undervisningen

Avslutt opptaket

Når forelesningen er ferdig går du tilbake til programmet Forelesningsopptak-2, og trykker på Stopp-knappen.

Skjermbilde av dialogboks i Forelesningsfangst-2 hvor du bekrefter at opptaket skal avsluttes ved å klikke Last oppI dialogboksen som kommer opp bekrefter du at du vil avslutte opptaket ved å klikke på knappen Last opp. Du kommer nå over i fanen Last opp i Forelesningsopptak-2, og du har anledning til å endre tittel på forelesningen/opptaket før du laster det opp. Opplastingen tar normalt i underkant av ett minutt.

Skjermbilde av Forelesningsfangst som bekrefter at opptaket er lastet opp

Det er viktig at du ikke lukker Forelesningsopptak-2 før opplastingen er fullført.

Avslutt skjermdeling

Mens opptaket lastes opp kan du avslutte skjermdelingen i Zoom. Dette gjøres ved å klikke på Stop Share.

Skjermbilde av skjermdeling i Zoom

Avslutt programmene og logg av

• Avslutt Zoom
  • Avslutt Powerpoint
  • Avslutt Forelesningsopptak-2

Og logg deg av maskinen slik at den er klar til neste undervisning.

Skriv ut veiledning

Denne veiledningen kan lastes ned som PDF og skrives ut.

Nyttige ressurser

Publisert 14. aug. 2020 15:00 - Sist endret 12. juni 2024 13:58