Hvordan bruke Vortex som lager for store filer?

Forklaring

Et Canvasrom har begrenset med lagringsplass. Default lager er 750 MB (100 MB per gruppehjemmeside). Se også Hvordan se hvor mye lagringsplass som er brukt i et Canvas-rom?

Videofiler, lydfiler og eventuelt andre store filer må derfor lagres i Vortex, og lenkes opp fra Canvas. Standard område i Vortex er å bruke en egen mappe under emnets semesterside. Fra august 2020 vil alle Canvas-rom opprettes med et menyvalg "Video" som lenker direkte til mappen 'Forelesningsvideoer', som igjen opprettes automatisk under emnets semesterside.

Oppskrift

Du kan enten bruke applikasjonen Kursopplasting, eller laste opp manuelt. For å lage lenke i Canvas, se nederst i oppskriften under. Bruker du applikasjonen Forelesningsopptak, havner videoene i Vortex automatisk.

For manuell opplasting:

1. Naviger til emnets semesterside, for eksempel https://www.uio.no/studier/emner/hf/ilos/SPA1102/v20/index.html

2. Klikk på Administrer-lenken nederst på siden, og logg inn med UiO-brukernavnet og -passordet ditt. Er du logget inn i Vortex fra før, finner du Administrer-lenken i den lille menyen ved siden av navnet ditt oppe til høyre.

3. Naviger ett steg tilbake på brødsmulestien, slik at du står i selve semestermappen (ikke på index-siden). Velg også flappen 'Innhold i mappen'.

4. Nå kan du enten bruke den mappen som heter 'Forelesningsvideoer', eller du kan opprette en ny mappe. 'Forelesningsvideoer' er en automatisk opprettet mappe der alle videoer du tar opp med appen Forelesningsopptak havner. Det er også der alle videoer lastet opp med Kursopplasting havner.
Den kan også brukes til andre videoer du laster opp manuelt. Men om du laster opp andre typer filer (pdf-er, ppt-er...), eller filer som ikke har så mye med selve forelesningene å gjøre, bør du opprette en ny mappe. Klikk da 'Ny mappe'. Velg deretter enten mappetype 'Vanlig mappe' eller 'Lyd- og videoliste'. Gi mappen en tittel (for eksempel "podcast", "undervisningsmateriale", eller annet), og trykk 'Opprett'.

5. Lager du en ny mappe blir du automatisk navigert til denne mappen. Skal du inn i en mappe som finnes fra før, klikker du på denne mappen. Under er det laget en ny mappe med tittel/navn 'podcast'. Velg nå 'Last opp fil'.

6. Om studentene skal få tilgang til filene må både de og mappen ha status publisert.

7. For å lage en lenke til filene fra Canvas har du flere valg. Fra august 2020 vil alle Canvas-rom opprettes med et menyvalg "Video" som lenker direkte til mappen 'Forelesningsvideoer'. Du kan også lenke opp mappen manuelt i en modul om du ønsker. Mappen vil åpne inne i Canvas, med alle filene som klikkbare lenker. Alternativt kan du lenke opp hver fil. NB: Bruk adressene du finner i flappen 'Om Mappen' eller 'Om mediefilen' (ikke den URL som vises i  adressefeltet i nettleseren).

Lenke opp mappe: Bruk Webadresse.

Bildet kan inneholde: tekst, linje, font, skjermbilde.

Lenke opp fil: Bruk Nettsidevisning.

Bildet kan inneholde: tekst, font, linje, skjermbilde.

I Canvas er det enkleste å lage lenken i en modul, med + --> 'Legg til --> Ekstern URL'. NB: Sørg for at det er en "s" etter "http" i lenkeadressen, slik at det blir "https://..". Da vil fila fungere på alle plattformer, også mobilapp.
Foruten lenker i moduler kan du også lenke til videoen på en Side/Innholdsside.

8. Vil du begrense leserett på mappen til studentene på emnet, ta kontakt med Vortex-hjelp på fakultetet. Default er at nye mapper er tilgjengelig for alle, mens mappen Forelesningsvideoer har automatisk satt leserett til studentene på emnet.

Det kan også være gunstig å ta mappen ut av menyen i Vortex, om du ikke eksplisitt vil at innholdet skal synes for alle. Det gjør du ved å velge flappen 'Rediger', og sette Ja på 'Skjul i menyer'. Husk å Lagre.

Publisert 13. mars 2020 10:54 - Sist endret 16. sep. 2020 20:26