Ordfestivalens språkutstilling 2022

Ordfestivalens språkutstilling 2022 har temaet kulturkontakt. Hvert språk er representert av et ord som er lånt inn i språket fra et annet språk.

Om utstillingen

Språk låner ord fra hverandre og vitner om at mennesker alltid har vært på vandring og at kulturer blandes. I denne utstillingen er hvert språk representert av et lånord i språket, som sier noe om kulturkontakt. 

Som for utstillingen i 2020 er omdreiningspunktet HF-fakultetets språk. Imidlertid er det noen endringer siden den forrige utstillingen: Islandsk er gjenopplivet som undervisningsspråk og er dermed representert. Istedenfor nederlandsk viser denne utstillingen datterspråket afrikaans. Fagfeltet lingvistikk representeres denne gangen av stillehavsspråket Solomon Islands pijin, et pidginspråk.

Vi har også tatt med noen språk som det har vært undervist i tidligere ved HF-fakultetet (se plakaten 'tapt rikdom' i 2020-utstillingen): Det afrikanske språket fulfulde er med nå for å utvide den språklige horisonten ytterligere. Det samme gjelder det baltiske språket latvisk.

Vi har tidligere hatt samisk og finsk, og disse er nå representert takket være gjesteskribenter fra Universitetet i Tromsø. Til slutt, i lys av krigen i Ukraina, og fordi det høsten 2022 tilbys et studieemne i ukrainsk språk, presenterer vi også ukrainsk.

Vi håper utstillingen kan inspirere til å lære mer om alle disse språkene! 

Til fri bruk

Utstillingen er laget av professor og ordfestivalsjef Kristin Bech på grunnlag av materiale fra fagfolkene innenfor hvert språk. Den var stilt ut i Kunstpassasjen på Jernbanetorget t-banestasjon mellom 1. oktober og 6. november 2022 og på HF-fakultetet (Niels Treschows hus) under Ordfestivalen, 24.–28. oktober 2022. Du kan fritt bruke utstillingen, og den refereres til som en publikasjon. Fortell oss gjerne om det hvis utstillingen brukes eller er til inspirasjon!

Hvordan referere til utstillingen

Slik refererer du til utstillingen som helhet:

  • Kristin Bech. 2022. Ordfestivalens språkutstilling. Universitetet i Oslo.

Hvis du trenger å referere til enkeltplakater innenfor utstillingen, gjør du det slik (eksempel):

  • Tomoko Okazaki Hansen. 2022. Japansk: tempura. I Kristin Bech, Ordfestivalens språkutstilling. Universitetet i Oslo.

Hvis du vil skrive ut plakatene, anbefaler vi A3-format.

Ser du noen bilder du kunne tenke deg å bruke selv? Bildereferansene ligger stort sett i nedre høyre hjørne av bildene, og bildene som er fritt tilgjengelige, har en skjult lenke til kilden, som du kan klikke på.

Kontakt