Konstruksjonen av Norden: Da Sverige var arvefienden

Se Ola Teiges foredrag om Den store nordiske krig, krigen som virvlet opp talløse liv i alle lag av samfunnet.

Bildet kan inneholde: organisme, skrift, tilpasning, begivenhet, kunst.

Krig i Norden

I store deler av vår felles historie var det ikke samarbeid, men krig som preget Norden. Danmark-Norge og Sverige utkjempet et titalls kriger mellom 1563 og 1720 om herredømmet i Norden. Foredrag ved Ola Teige.

Et dramatisk toppunkt i denne lange rivaliseringen kom under Den store nordiske krig, som vi i dag kjenner best gjennom heltehistorier om Tordenskiold og fortellinger om Karl 12.s angivelig mystiske død utenfor murene på Fredriksten for 103 år siden.

Den store nordiske krig

Mann med briller
Ola Teige er førsteamanuensis i historie ved Høgskolen i Volda. Foto: Tone Solhaug.

Men Den store nordiske krig var mye mer enn heltehistoriene. Den elleve år lange krigen ble utkjempet over hele Nord-Europa, både til vanns og til lands. Den innebar invasjoner og okkupasjoner, enorme mobiliseringer av mennesker og ressurser, og tunge byrder for sivilbefolkningen.

Slutten på krigen markerte dessuten begynnelsen på en 80 år lang og uvant fredsperiode, som innebar at statene i Norden samarbeidet og forholdt seg til hverandre på nye måter.

Se Ola Teiges foredrag

 

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i?

 

I en serie arrangementer gjennom 2021 vil Nasjonalbiblioteket og UiO:Norden utforske ideen om det nordiske fellesskapet – fra middelalderen og fram til i dag.

Hva har historisk sett ført oss nærmere våre naboer, og hvilke krefter og begivenheter har trukket oss fra hverandre? Hva har ledet oss fram mot den nordiske modellen – dens betoning av likhet, likestilling, velferd og tillit – og hvordan står vi i Norden rustet til å møte samtidens og framtidens utfordringer?

Gjennom foredrag, samtaler og digital formidling vil serien ta for seg de store spørsmålene om Nordens fortid og framtid.

Publisert 12. feb. 2021 13:57 - Sist endret 23. feb. 2024 14:51