Konstruksjonen av Norden: Kalmarunionen

Hvilke lærdommer, inspirasjoner og advarsler kan man hente fra Kalmarunionen, og hvordan har denne fredstiden i Nordens historie blitt forstått av ettertiden? Professor i historie Hilde Sandvik i samtale med Tore Rem, direktør for UiO:Norden.

Kalmarunionens flagg i rødt og gult.

Kalmarunionens flagg. Foto: Public domain

Kalmarunionen – fredstid i Nordens historie

I dag ønsker lederne for de nordiske landene at Norden skal bli verdens tettest integrerte region. Men allerede i 1397 ble Norge, Sverige og Danmark samlet under en monark, i en unionsavtale inngått i den svenske byen Kalmar.

-

Konstruksjonen av Norden

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i?

I en serie arrangementer gjennom 2021 vil Nasjonalbiblioteket og UiO:Norden utforske ideen om det nordiske fellesskapet –fra middelalderen og fram til i dag.

Hva har historisk sett ført oss nærmere våre naboer, og hvilke krefter og begivenheter har trukket oss fra hverandre? Hva har ledet oss fram mot den nordiske modellen –dens betoning av likhet, likestilling, velferd og tillit –og hvordan står vi i Norden rustet til å møte samtidens og framtidens utfordringer?

Gjennom foredrag, samtaler og digital formidling vil serien ta for seg de store spørsmålene om Nordens fortid og framtid.

Publisert 12. feb. 2021 13:56 - Sist endret 23. feb. 2024 14:55