Konstruksjonen av Norden: Arbeiderbevegelsene

Se Jonas Bals og Åsa Linderborgs samtale om den nordiske arbeiderbevegelsens historie.

torg, scene, talerstol, mann, dress

Einar Gerhardsen taler på Youngstorget. Foto: Bergens Tidende.

Arbeiderbevegelse i Norden

Vi ser på det organiserte arbeidslivet som en grunnpilar i den såkalte nordiske modellen. Men i mellomkrigstiden hadde Sverige og Norge flest streiker og arbeidskonflikter i Europa. Hvordan henger dette sammen? Var de nordiske arbeiderbevegelsene annerledes enn andre på 1900-tallet, og er de det i dag?

Hva slags politisk kraft har arbeiderbevegelsene vært i de nordiske landene, og hvilke verktøy har de benyttet seg av?  

Se videoen av samtalen mellom historiker og forfatter Åsa Linderborg og skribent og fagforeningsmann Jonas Bals. Samtalen blir ledet av forfatter og journalist Linn Stalsberg.  

Se video av samtalen om arbeiderbevegelsene

 

Konstruksjonen av Norden

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i?

I en serie arrangementer gjennom 2021 vil Nasjonalbiblioteket og den tverrfaglige forskningssatsingen UiO:Norden utforske ideen om det nordiske fellesskapet – fra middelalderen og fram til i dag.

Hva har historisk sett ført oss nærmere våre naboer, og hvilke krefter og begivenheter har trukket oss fra hverandre? Hva har ledet oss fram mot den nordiske modellen – dens betoning av likhet, likestilling, velferd og tillit – og hvordan står vi i Norden rustet til å møte samtidens og framtidens utfordringer?

Gjennom foredrag, samtaler og digital formidling vil serien ta for seg de store spørsmålene om Nordens fortid og framtid.

 

Publisert 3. sep. 2021 11:16 - Sist endret 23. feb. 2024 15:05