Konstruksjonen av Norden: Det globaliserte Norden

Hvordan er det å komme utenfra til Norden? Tore Rem og Sylo Taraku ser tilbake på innvandringshistorien i Norden.  

Jenter og kvinner med innvandringsbakgrunn går hånd i hånd

Norden har på relativt kort tid gått fra å være homogene samfunn til å bli flerkulturelle samfunn. (Foto: Mads Schmidt Rasmussen / Norden.org.)

Innvandring i Norden

Hvordan har Norden på relativt kort tid har gått fra å være homogene samfunn til å bli flerkulturelle samfunn? Hvorfor og når fant innvandringen sted? Og hva har konsekvensen av innvandringen vært? Hva slags politikk har de nordiske landene ført på dette feltet? 

Dette er blant spørsmålene Tore Rem, direktør i UiO:Norden, stiller til Sylo Taraku, statsviter, forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda.

Taraku tar oss med tilbake til slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, da de første arbeidsinnvandrerne kom til Europa og Norden. Til innvandringsstoppen på midten av 70-tallet og videre til 80-tallet da de første asylsøkerne kom. 

Taraku, som selv er fra Kosovo, forteller om sin egen opplevelse av å komme til Norden som innvandrer. Og hvordan det kan være vanskeligere for noen grupper å komme til et nytt land.

Konstruksjonen av Norden

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i? I en serie arrangementer gjennom 2021 har Nasjonalbiblioteket og den tverrfaglige forskningssatsingen UiO: Norden utforsket ideen om det nordiske fellesskapet – fra middelalderen og fram til i dag. 

I denne serien har vi vært opptatt av hva Norden har vært, hva Norden er og hva Norden skal bli. Men også om hva slags forestillinger vi har hatt om Norden opp gjennom, og hva slags forestillinger andre har hatt om oss.

Publisert 23. des. 2021 10:53 - Sist endret 23. feb. 2024 15:02