Konstruksjonen av Norden: Nordisk bistand

Tore Rem og Sunniva Engh ser på den nordiske bistandshistorien for å finne motivasjonen bak hjelpen, og i hvilken grad de nordiske landene har samarbeidet om bistanden. 

Bildet kan inneholde: bord, dress, kunst, servise, slips.

Nordens nære forhold til FN har vært viktig for bistandsarbeidet rent praktisk og identitetsmessig, tror historiker Sunniva Engh. Her er Trygve Lie, FNs første generalsekretær, avbildet i Rana blad. (Foto: Nasjonalbiblioteket). 

Norge og Norden i u-hjelp

De nordiske landene har et omdømme som særlig generøse i sin støtte med utviklingshjelp og bistand. Men når ble bistand en så viktig sak for de nordiske landene? Hva var motivasjonen bak hjelpen? Og i hvilken grad har de nordiske landene jobbet sammen om å gi bistand?

For å svare på disse spørsmålene tar Tore Rem, direktør i UiO:Norden en prat med historiker Sunniva Engh.

I samtalen trekker de frem begivenheter og organisasjoner som bidro til å etablere tanken om å hjelpe andre land. De nøster opp Norges første bistandsprosjekt og hva det forteller om motivasjonen bak bistanden. 

 

-

Konstruksjonen av Norden

Hvordan ble vi Norden? Hvor kommer ideen om Norden fra, og hva består egentlig det nordiske i? I en serie arrangementer gjennom 2021 har Nasjonalbiblioteket og den tverrfaglige forskningssatsingen UiO: Norden utforsket ideen om det nordiske fellesskapet – fra middelalderen og fram til i dag. 

I denne serien har vi vært opptatt av hva Norden har vært, hva Norden er og hva Norden skal bli. Men også om hva slags forestillinger vi har hatt om Norden opp gjennom, og hva slags forestillinger andre har hatt om oss.

Publisert 23. des. 2021 10:53 - Sist endret 23. feb. 2024 15:12