Konstruksjonen av Norden-serien fortsetter inn i samtida

UiO:Norden og Nasjonalbiblioteket byr på ti underholdende samtaler og informative videoforedrag om Norden i høst. 

kart, norden, farger

Konstruksjonen av Norden-serien tar publikum med på en reise gjennom begivenheter og sentrale historiske perioder som har formet de nordiske landene.

Arbeiderbevegelsene, kvinnebevegelsene og det nordiske natursynet er blant temaene for høstens «Konstruksjonen av Norden»-samtaler. Nasjonalbiblioteket åpner Målstova for samtalene, samtidig som det strømmes direkte på Facebook og nb.no.

I tillegg til de store arrangementene i Målstova blir det flere kortere intervjuer, blant annet om samenes historie i Norden, nordisk barndom og nordisk bistandspolitikk.

– Når vi nå tar spranget inn i det 20. og 21. århundret, er det naturlig at vi i større grad reflekterer over den såkalte «nordiske modellen», hva som særpreger våre moderne samfunn og hva som har bidratt til å skape akkurat våre samfunnsformer, forteller direktør for UiO:Norden Tore Rem.

Fikk en sterk start i vår

Konstruksjonen av Norden er et samarbeid mellom UiO:Norden og Nasjonalbiblioteket, der de store spørsmålene om Nordens fortid, samtid og framtid tas opp.

Tidligere har arrangementserien vært innom en rekke sentrale historiske perioder og begivenheter, som middelalderen, opplysningstida, skandinavisme og det moderne gjennombrudd, om krig og fred.

Gjennom vårens foredrag kunne vi drømme om nordisk storhet, få knust mytene om hvor fattige vi var, se Norden bli konstruert via kart og være innom alt fra kjønnsroller i vikingtida til Kalmarunionen og Napoleonskrigene.

En unik ressurs om Norden

Til slutt vil Konstruksjonen av Norden, i alt tjue arrangementer og videoforedrag, rundes av med en oppsummering om hva den nordiske modellen skylder historien, hvor den står i dag og hva framtida kan komme til å bringe denne regionen i verdens nordlige utkant.

– Konstruksjonen av Norden-serien vil utgjøre en unik ressurs, og det er et privilegium å oppleve at så mange dyktige forskere deler så sjenerøst av sin kunnskap. Jeg er veldig glad over at vi har fått til dette flotte samarbeidet med Nasjonalbiblioteket, sier Tore Rem.

Først ut er en samtale mellom Åsa Linderborg, Jonas Bals og Linn Stalsberg om arbeiderbevegelsene. Samtalen holdes 1. september i Målstova og strømmes direkte på Facebook og nb.no

Av Julie Liljeroth
Publisert 27. aug. 2021 15:09 - Sist endret 23. feb. 2024 15:27