English version of this page

Opplæringsdelen

Organisering av ph.d.-utdanningen og opplæringsdelen ved ILN

ILN ved Sverre Stausland Johnsen er ansvarlig for opplæringen av HF-fakultetets ph.d.-stipendiater i språkvitenskap. Stipendiater med litteraturvitenskapelige forskningsprosjekter følger normalt kurstilbudet som administreres av ILOS. For noen av instituttets stipendiater kan det også være aktuelt å følge kurs ved IKOS, IFIKK og UV-fakultetet. Forskningsleder Alessandro Palumbo har overordnet ansvar for alle ILNs stipendiater. Britt-Marie Forsudd er forskningskonsulent ved ILN.

Om opplæringsdelen:

Forskerutdanningen ved Det humanistiske fakultet (HF) skal inneholde 30 studiepoeng (ECTS). Fem av disse poengene opptjenes gjennom deltagelse i de obligatoriske felleskursene ved HF (Introduksjonskurs, Vitenskapsteori og Etikk). Som det framgår av programstrukturen er det også obligatorisk og poenggivende å delta med innlegg på internasjonale konferanser og å drive formidling gjennom for eksempel foredrag eller populærvitenskapelige artikler. Avhandlingsseminaret inngår også i den obligatoriske opplæringen. De resterende studiepoengene opptjenes gjennom deltakelse på ulike forskerkurs ved UiO og eksterne institusjoner. Det anbefales at man fullfører hoveddelen av opplæringen i løpet av de to første årene. I tillegg til den poenggivende opplæringen, skal det også gjennomføres en obligatorisk midtveisevaluering.

Ved ILN gjelder følgende:

I tillegg til de 5 poengene som gis for deltagelse på den felles opplæringsdelen ved HF, skal du i løpet av stipendperioden samle minst 4 poeng for deltagelse med innlegg på internasjonale konferanser. Videre skal du samle minst 2 poeng for formidlingstiltak, hvorav minst 1 må komme fra tiltak rettet mot allmenheten. Minimum 6/maksimum 8 poeng gis for ulike former for deltagelse på avhandlingsseminar, slik det blir beskrevet nedenfor. I tillegg skal du samle minimum 8/maksimum 12 poeng (av de nødvendige 30 ECTS) for deltakelser på ulike valgfrie forskerkurs eller seminarer internt eller eksternt. Merk at aktiviteter som kommer i tillegg til dette, kan ha positiv betydning for doktorgradsprosjektet og din videre yrkeskarriere. De 30 ECTS som utgjør opplæringsdelen av doktorgradsprogrammet, er kun et minimumskrav og gir dermed ikke noe fullstendig mål på din samlede erfaring og kompetanse.

Poengberegning

Avhandlingsseminar

Avhandlingsseminar skal utgjøre minimum 6, maksimum 8 poeng.

ILN arrangerer hvert semester fagspesifikke avhandlingsseminarer i språkvitenskap, mens ILOS arrangerer avhandlingsseminarer i litteraturvitenskap. For stipendiater som blir ansatt etter 1.1.2018, er det  et krav om å presentere egne tekster minst 2 ganger og kommentere på en annens tekst minst 2 ganger. 

For å få best mulig faglig utbytte anbefales det at du deltar på flere avhandlingsseminarer og bidrar med flere presentasjoner og kommentarer enn det som er nødvendig for å oppfylle minimumskravet. Dersom du ønsker det kan du gjerne delta på ulike fagspesifikke avhandlingsseminarer (litteratur, område, språk). Hvis prosjektet ditt har krysningspunkter med andre fagfelt (for eksempel filosofi, antropologi eller statsvitenskap) bør du undersøke muligheten for å delta på avhandlingsseminarer ved andre institutter eller fakulteter ved UiO. Ta kontakt med veileder og ph.d.-leder om dette.

  • Presentere egen tekst: 2 poeng
  • Kommentere andres tekst: 1 poeng
  • Konferanser

Konferansedeltakelse skal utgjøre minst 4 poeng av opplæringsdelen.
Det gis poeng for deltagelse med paper/foredrag eller poster på internasjonale konferanser, dvs. konferanser der deltagerne kommer fra ulike land.

  • Paper/foredrag: 4 poeng
  • Poster: 2 poeng

Formidling

Forskningsformidling skal utgjøre minst 2 poeng, hvorav minst 1 må komme fra tiltak rettet mot allmenheten. Tiltaket skal ha form av forskningsformidling, dvs. må være relatert til egen forskning eller eget fagområde.

  • Tiltak rettet mot allmenheten: 1–2 poeng (for eksempel avisartikkel/kronikk, leksikonartikkel eller foredrag som er åpent for et alminnelig publikum: 2 poeng, blogginnlegg: 1 poeng)
  • Foredrag eller undervisningstime ved et annet lærested enn UiO (høyskole, universitet, institutt el. lign.): 2 poeng

Valgfrie kurs og seminarer

Denne delen av opplæringen skal utgjøre minimum 8 og maksimum 12 poeng av de nødvendige 30 ECTS. Det vil bli avholdt ulike kurs og seminarer internt, men du bør også benytte deg av de mulighetene som finnes utenfor instituttet og ved eksterne institusjoner i og utenfor Norge. Ph.d.-kandidater oppfordres til å lete etter relevante kurs og seminarer utenfor sitt eget institutt, samt ved eksterne institusjoner i og utenfor Norge. Det kan komme informasjon om ulike eksterne kurstilbud på e-post.

Kurs som tilbys ved de humanistiske fakultetene ved universitetene i Helsinki, Stockholm og København er som en hovedregel gratis å delta i for ph.d.-kandidater ved ILN/HF. Reisekostnadene dekkes gjennom bruk av egne driftsmidler.

Alle former for kursdeltakelse må godkjennes av ph.d.-leder på forhånd (se nedenfor). Dersom antall poeng for deltakelsen ikke er angitt av arrangøren, gjelder følgende standard normer:

1 ECTS-studiepoeng tilsvarer 25-30 timers arbeid. Mengden av forberedelser vil derfor være viktigere enn varigheten på selve kurset eller seminaret du deltar på. Et seminar eller kurs som varer i 2 dager og krever forberedelse i form av lesing av en lang liste med faglitteratur kan for eksempel gi 2 poeng. Holder du i tillegg en presentasjon, kan kurset gi 3 poeng. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle av den som er ansvarlig for godkjenning av ph.d.-opplæringen. Hvis du deltar på et kurs eller seminar i utlandet er det viktig at du sørger for å framskaffe nok dokumentasjon om hva deltakelsen innebærer.

Se alle kurs og seminarer ved ILN

Se alle kurs og seminarer ved HF

Godkjenning av opplæringsdel

Underveis i ph.d.-løpet

Som en hovedregel skal alle planlagte aktiviteter og deltagelser godkjennes på forhånd av den som er ansvarlig for ph.d.-opplæringen før de kan inngå i opplæringsdelen din. Dette gjelder også for aktiviteter foreslått av veileder(e). I praksis betyr dette at ph.d.-kandidater som primært følger avhandlingsseminaret i språkvitenskap ved ILN, skal konferere med ph.d.-leder ved ILN, som også vurderer hvor mange studiepoeng f.eks. et formidlingstiltak vil utgjøre. 

Bekreftelse på din deltakelse i de ulike aktivitetene skal siden sendes på epost til ph.-ansvarlig for godkjenning. Ph.d.-konsulenten ved ditt institutt vil registrere poengene i Studentweb i god tid før du leverer avhandlingen. Du må selv ta vare på all dokumentasjon. Hvis du deltar på et seminar i utlandet er det spesielt viktig at du sørger for å framskaffe nok dokumentasjon om hva deltakelsen innebærer. Bruk gjerne dette skjemaet for å holde orden på kurs og aktiviteter. Der ser du også hva ph.d.-konsulenten trenger av opplysninger for å kunne registrere aktivitetene dine.

Innlevering av avhandlingen

Kontakt

Forskningsleder Alessandro Palumbo har overordnet ansvar for alle stipendiatene ved ILN.

Ph.d. leder Sverre Stausland Johnsen er ansvarlig for opplæringsdelen i språkvitenskap.

Forskningskonsulent ved ILN: Britt-Marie Forsudd

 

Publisert 9. mars 2021 08:41 - Sist endret 8. juni 2023 14:03