Utveksling: 300 veier ut i verden

Vil du oppleve en ny kultur og lære språk mens du samler studiepoeng? Det humanistiske fakultet har 300 utvekslingsavtaler i nær 40 land.

Verdenskart hvor landene HF-studenter kan reise på utveksling til er listet opp og markert i kartet. Se liste over land lenger nede i saken.

NÆR 40 LAND OG 300 AVTALER: Mangel på muligheter skal i alle fall ikke stoppe deg! Fristen for å søke utveksling for vårsemesteret er 15.september. Fristen for høstsemesteret er 15.februar. Grafikk: Elisabeth Brinch Sand/UiO

I studieåret 2022/2023 var rekordmange norske studenter på utveksling i utlandet, i følge Lånekassen. Totalt reiste 8600 studenter på utveksling fra Norge. Omtrent 1000 studenter dro fra UiO, hvorav 300 fra Det humanistiske fakultet (HF).

– Utveksling er en fantastisk mulighet for studentene våre til å oppleve en annen kultur, lære språk, bygge internasjonalt nettverk og få verdifull erfaring, sier studiedekan ved Det humanistiske fakultet, Gunn Enli.

Bredt tilbud

Tilsammen har HF rundt 300 utvekslingsavtaler i nesten 40 land – flere avtaler enn noe annet fakultet ved UiO. Det er et bredt tilbud, med alt fra arkeologi, historie og språk, til litteratur og amerikansk utenrikspolitikk. 

Se hvilke avtaler som gjelder for deg lenger ned i artikkelen.

Møt HFs utvekslingsstudenter

HFs Instagramkonto har noen av våre utvekslingsstudenter delt erfaringer og opplevelser fra sin studiehverdag i studieåret som har gått. 

Mexico

En av dem er Anders, som valgte å dra til Mexico.

– Mexico har en fantastisk kultur, god mat og drikke, natur, tradisjoner, historie og varme mennesker. Jeg ble anbefalt Mexico og universitetet av andre, da det er et av de beste i Latin-Amerika! Det er også en bonus at landet ligger nærme andre spansktalende land. Jeg har vært innom både Cuba og Colombia, sier Anders.

Han går lektorprogrammet i fremmedspråk med spansk, religion og etikk, og reiste ut gjennom en avtale ved Institutt for litteratur og områdestudier (ILOS).

Fotocollage med fire bilder fra Mexico. Det første viser en ung, smilende mann foran en pyramide. Det andre fargerike blomsterkuler som henger tett i tett. Det tredje natur med fjell og flere små svømmebasseng i en skråning. Det siste en mann med hatt foran et gult murhus med ti dunker fylt med avskårne blomster.
MEXICO: - Det beste er definitivt alle de nye menneskene og kulturene! Du blir nødt til å tilpasse deg et nytt land og samfunn, du snakker lokalspråket fra du står opp til du legger deg, du lærer masse nytt - både akademisk og personlig, sier Anders.

Anders håper utvekslingsoppholdet vil gi ham større og bredere muligheter senere i arbeidslivet. Han er utvekslingsambassadør for UiO. Les intervju med Anders på HFs instagram, eller send ham en e-post hvis du har spørsmål om utveksling i Mexico.

Sør-Korea

Vilde har studert religion i Sør-Korea. Hun ønsket å oppleve en kultur som var helt  annerledes fra hennes egen, og som utfordret henne. Det viktigste hun har lært av å være på utveksling er verdien av å gå utenfor komfortsonen sin.

Fotocollage med fire bilder fra Sør-Korea. Det første viser en ung, smilende kvinne i en park. Det andre syv kvinner bakfra kledd i sørkoreanske drakter. Det tredje sørkoreansk mat i åtte skåler på restaurant. Det siste en lysende drage.
– Det beste med å være på utveksling er definitivt alle menneskene du møter, og alle kulturene du får oppleve og bli kjent med. Samtidig er det spennende å bli kjent med seg selv og utvikle seg når man er så langt borte fra alt man kjenner til og er komfortabel med, sier Vilde, som har vært på utveksling i Sør-Korea.

Vildes råd til studenter som skal på utveksling i Sør-Korea er å bli med i lokale klubber, språkutvekslingsgrupper eller internasjonale studentgrupper på universitetet. Og ikke minst å være åpen for nye opplevelser og ta de mulighetene man får.

– Dette er kanskje spesielt viktig når man drar til en kultur som er så ulik sin egen, sier Vilde.

Se intervju med Vildes på HFs instagram eller send henne en e-post hvis du har spørsmål om utveksling i Sør-Korea.

Frankrike

Thea har studert fransk på utveksling i Nantes. Hun ville dra til en mellomstor by for å oppleve autentisk fransk språk og kultur, og reiste ut gjennom en avtale som utvekslingskoordinatoren ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) anbefalte.

Fotocollage med fire bilder fra Frankrike. Det første viser en ung, smilende kvinne som står på et gangfelt foran et fransk slott. Det andre fire hender som holder hver sin croissant. Det tredje mange fargerike hus i en gate. Det siste kurver fylt med tørkede blomster.
– Erasmus-organisasjonen i Nantes er utrolig flinke til å arrangere sosiale arrangementer og utflukter, mange av dem gratis, så det er noe nytt og spennende å oppleve hver eneste uke! sier Thea som har vært på utveksling i Nantes. 

Se hele Theas innlegg på HFs instagram.

Tyskland

Mina har nettopp kommet hjem fra historiestudier i Berlin og reiste ut gjennom en avtale ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH).

– Jeg vil anbefale alle som vil til Berlin å ta språkkurset i regi av universitetet, både intensivkurset før semesteret starter og kurset i løpet av semesteret. Når man er registrert som student er det kjempebillig, så det er en super mulighet for å lære både tysk og andre språk, sier Mina og tilføyer:

– Intensivkurset er en veldig fin måte å bli kjent med folk, om man ikke er av typen som kan vandre opp til hvem som helst og starte en samtale.

Også Solveig har vært på utveksling i Tyskland. Hun har studert filosofi, politikk og økonomi i Heidelberg, og reiste ut gjennom en avtale ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK).

Fotocollage med fire bilder fra Tyskland. Det første viser en ung, smilende kvinne som holder en sykkel med et landskap med hus og natur i bakgrunnen. Det andre en kirke med blomstrende trær i forgrunnen. Det tredje en side fra en notatblokk med notater om Berlin. Det siste en smilende kvinne i en forsamling.
– Jeg håper utvekslingssemesteret mitt og de forbedrede tyskkunnskapene mine vil åpne dører for meg senere i arbeidslivet, sier Solveig.

Se Solveigs og Minas innlegg på HFs instagram. Du kan også sende en e-post til Solveig eller Mina hvis du har spørsmål om utveksling i Tyskland.

Egypt

På Midtøsten-studier har studentene obligatorisk utveksling. Rebecca og Lily reiste til Alexandria i Egypt for å lære arabisk. De dro på utveksling fra Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS).

Fotocollage med fire bilder fra Egypt. Det første viser to unge kvinner som bader. Det andre en pyramide og en sfinx. Det tredje en kvinne med solbriler som står sammen med en hest med mange hus i bakgrunnen. Det siste en hel, grillet fisk med grønnsaker på en tallerken.
NY KULTUR: – Utveksling gir oss en unik mulighet til å utvikle språkferdighetene våre, få internasjonal erfaring, og oppleve hvordan det er å tilpasse seg en annen levemåte og kultur, sier Lily og Rebecca. Foto: @scavenius

Les og se mer om Rebecca og Lilys studier i Egypt på HFs instagram (også i story).

Studere og jobbe i Washington DC?

Vil du få internasjonal arbeidserfaring og studere samtidig? I den unike avtalen med Washington Semester Program kan du kombinere studier og praksis.

Hva med å bo i Washington DC når den amerikanske presidentvalgkampen for alvor braker løs? I 75 år har studenter reist til Washington DC fra hele verden for å kombinere to dager akademiske studier med tre dager utplassering i arbeidslivet.

– Washington Semester Program er en helt rå mulighet til å leve og jobbe på verdens politiske hovedscene og knytte unike kontakter, sier studiedekan Gunn Enli.

Hun håper flere studenter får øynene opp for denne gullkantede avtalen, som er den eneste som kombinerer studier og praksis.

Washington Semester Prorgram har syv studieretninger, inkludert journalistikk og kommunikasjon, global økonomi, bærekraftig utvikling og amerikansk politikk.

Med sin beliggenhet har universitetet meget god tilgang til gjesteforelesere fra Capitol Hill, amerikansk UD, tenketanker, internasjonale organisasjoner, media og andre som jobber med aktuelle problemstillinger i politikk og samfunnsliv.

Slik velger du riktig utveksling

En undersøkelse av nordiske Erasmus-studenter tyder på at studenter som velger utveksling basert på faglig motivasjon er mest fornøyde med oppholdet. Slik velger du riktig utveksling!

  • Velg utveksling med hjertet – hva betyr mest for deg?
    • Faglig tilbud? Husk at du kan velge å ta både fordypningsemner og støtteemner på utveksling. Med 40-gruppen kan du også reise ut gjennom andre fakulteters avtaler.
    • Studiested? Har du ønsker om et bestemt universitet eller land, bør du undersøke om 1) UiO har en avtale du kan bruke og 2) om det finnes et relevant fagtilbud for deg der.
    • Å reise alene eller med venner? UiOs sentrale avtaler er brede avtaler som omfatter flere fagområder.
    • En annerledes opplevelse? HFs avtaler i Sør-Korea er stadig mer populære.
    • Språkkunnskap? Lånekassen gir språkstipend hvis du studerer på et annet undervisningsspråk enn engelsk, dansk eller svensk.
    • Arbeidspraksis? Det finnes flere muligheter til å ta et praksis-semester i utlandet. Global Career Center tilbyr skreddersydd praksis i Berlin, London og New York. Og gjennom Erasmus+ kan du ta praksis i Europa rett etter at du har fullført graden din.
  • Begynn tidlig med å gjøre research og planlegge hvor du vil dra.
  • Ta utgangspunkt i oppbygging og gjennomføring av programmet ditt for å finne det beste tidspunktet for utveksling.
  • Følg interessene dine.
  • Interessert i et bestemt tema eller fag? Snakk med foreleseren din om hvilke utenlandske universiteter som anbefales for ditt interessefelt!
  • De fleste institutter har en utvekslingskoordinator som kan veilede deg.
  • I Facebook-gruppen UiO:Utveksling kan du komme i kontakt med studenter som har vært på utveksling.
  • Sjekk hvor ditt studieprogram anbefaler at du drar på utveksling her.

Vær forberedt på å jobbe mer!

Dette er utvekslingsavtalene ved HF

  • 50 avtaler ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH)
  • 50 avtaler ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS)
  • 55 avtaler ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier
  • 50 avtaler ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK)
  • 37 avtaler ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS)
  • 16 avtaler ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK)
  • 9 avtaler ved Institutt for musikkvitenskap (IMV)
  • 1 avtale ved Senter for Ibsen-studier
  • Noen studenter kan også ta emner ved Det norske institutt i Roma.
    NB! Egne søknadsfrister.
  • I tillegg til instituttenes avtaler har fakultetet 22 utvekslingsavtaler.
  • UiO sentralt har også 71 institusjonsavtaler som kan benyttes av de fleste HF-studenter.
  • HF har utvekslingsavtaler i: Argentina, Australia, Belgia, Brasil, Canada, Chile, Danmark, Egypt, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Georgia, Grønland, Hellas, Hong Kong, India, Irland, Island, Italia, Japan, Kina, Kroatia, Litauen, Mexico, Nederland, New Zealand, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Sinapore, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Sør-Korea, Taiwan, USA.

Har du spørsmål om utveksling ved Det humanistiske fakultet? Ta kontakt!

Av Elisabeth Brinch Sand
Publisert 22. aug. 2023 15:39 - Sist endret 12. juni 2024 13:00